Waar zitten we nu, qua aardopwarming?

KIJK-redactie

28 juni 2021 12:00

aardopwarming

En hoe warm zou het nu op aarde zijn geweest als de mens geen broeikasgassen zou uitstoten?

Ook toen de mens nog niet op aarde rondliep, veranderde het klimaat. IJstijden en warmere perioden wisselden elkaar af. Wat was daarvan de oorzaak? En waar zouden we nu op de temperatuurcurve zitten als de mens geen broeikasgassen zou uitstoten? Dat vraagt Hans Plantenga zich af.

Lees ook:

Opwarmen en afkoelen

De natuurlijke temperatuurwisselingen op aarde worden aangestuurd door regelmatige veranderingen in de oriëntatie van de aardas en de baan van de aarde rond de zon (op een tijdschaal van tienduizenden jaren). Dit wordt aangevuld met onregelmatige processen zoals veranderingen in de sterkte van de zonnestraling en de hoeveelheid broeikasgassen.

Die gassen kunnen bijvoorbeeld uit de diepe aarde vrijkomen bij vulkaanuitbarstingen of uiteenscheurende aardplaten. Ten slotte kan de interactie met oceaanstromingen en ijskappen de klimaatverandering versterken of juist verzwakken.

Broeikasgassen

Als alleen de stand van de aarde ten opzichte van de zon een rol speelde, zou de aarde nu waarschijnlijk pas een paar duizend jaar aan het afkoelen zijn. Daar zou ze dan nog enkele tienduizenden jaren mee doorgaan. Ook computermodellen die meer van bovenstaande processen in de berekeningen meenemen, vertellen ons dat het op de aarde zonder onze eigen broeikasgassen over duizend tot enkele tienduizenden jaren weer behoorlijk koud zou zijn.

Als we geen broeikasgassen hadden uitgestoten, zouden we dus vermoedelijk nu al op een afkoelende aarde leven. Maar in werkelijkheid is de opwarming nog lang niet afgelopen.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 10/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Tekst: Marlies ter Voorde

Beeld: PA IMAGES

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!