Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Onderzoekers ontdekten dat mannelijke fruitvliegjes meer succes hebben bij vrouwtjes als ze alcohol tot zich hebben genomen.
Op het moment dat je wat drankjes ophebt, kan het zo zijn dat anderen ineens aantrekkelijker lijken. Maar bij fruitvliegjes is het juist andersom. De mannetjes die alcohol hebben genomen, worden aantrekkelijker voor de vrouwtjes. Dit publiceerden Duitse onderzoekers in Science Advances.
Lees ook:
- Doorbraak: wetenschappers maken Google Maps voor fruitvliegbrein
- Aangeschoten fruitvliegjes verhelderen werking van alcohol
Paarsucces
In de zomer krioelt het ervan in de GFT-afvalbakken: fruitvliegjes. Deze vliegen worden aangetrokken door de geur van rottend fruit. Micro-organismen, zoals gist, hebben zich daarin vermeerderd. Zij halen energie uit de suikers, en daarbij produceren ze ook alcohol. Hierdoor heeft rottend fruit een relatief hoog alcoholpercentage.
De vliegen eten het rottende fruit – en dus ook de alcohol. En dat blijkt voordelig voor hun voortplantingssucces. De Duitse onderzoekers zagen namelijk dat mannetjes die wel beschikking hadden tot alcohol een grotere kans hadden om te paren dan mannetjes die dat niet hadden.
Dit succes bleek te danken aan het feit dat alcohol, en dan met name methanol, de productie van seksferomonen verhoogd. En deze feromonen zijn voor vrouwtjesvliegen een erg belangrijke factor in het beoordelen van een mannetje als potentiële sekspartner.
Ook zagen de onderzoekers, in lijn met eerder onderzoek, dat vooral mannetjes die nog geen paarsucces hadden meegemaakt, aangetrokken waren tot alcohol. Eerder was daarvoor de verklaring dat vliegjes zichzelf met de alcohol zouden troosten, nadat ze werden afgewezen. Nu hebben de onderzoekers dus ontdekt dat het anders zit, de vliegjes nemen alcohol als een manier om vrouwtjes aan te trekken.
Afkeer en verlangen
Maar hoe weten de vliegen wanneer ze moeten stoppen, zodat ze geen alcoholvergiftiging krijgen? Met een elektroantennogram – een techniek die elektrische signalen meet wanneer de antenne op bepaalde geurstoffen reageert – vonden de wetenschappers verschillende paden in de hersenen die daaraan bijdragen. Hierbij vonden ze dat alcoholgeur zowel voor verlangen als afkeer kan zorgen.
Een fruitvlieg kan dus de voordelen van alcohol ervaren, terwijl een vergiftiging wordt voorkomen door het systeem bij een te hoog alcoholpercentage juist afkeer stimuleert. En dat is maar goed ook, want hoewel de vliegjes 3 procent methanol overleefden, gingen ze bij 15 procent allemaal dood.
Bronnen: Science Advances, EurekAlert!
Beeld: Anna Schroll