Algoritme vertelt wanneer je koffie moet drinken

Laurien Onderwater

08 juni 2018 15:59

algoritme koffie

Het Amerikaanse leger heeft een algoritme ontwikkeld dat jou vertelt wat het beste tijdstip is om een kopje koffie te drinken.

De echte koffieliefhebbers onder ons vinden dat de warme drank op elk moment van de dag kan worden genuttigd (en ik geef ze geen ongelijk). Maar in koffie zit cafeïne: een stof met een oppeppende werking. Daarom is er wel een perfect tijdstip waarop je het meeste uit koffie (en cafeïne) kunt halen. Maar wanneer is dat? ’s Ochtends vroeg meteen? Of direct na de lunch (wanneer de after lunch-dip je velt)?

Dat is wat dit nieuw ontwikkelde algoritme – bedacht door onderzoekers van het U.S. Army – je vertelt. De computerformule geeft aan op welk tijdstip je je eerste cup of Joe achterover moet slaan en hoeveel cafeïne daarin moet zitten om zo alert mogelijk te zijn.

Lees ook: ‘Drink dagelijks drie koppen koffie, dan leef je langer’

“Neem nu koffie”

Eerder ontwikkelden de onderzoekers al een ander wiskundig model, the unified model of performance (UMP), dat de effecten van slaapverlies en cafeïneconsumptie op prestaties van soldaten kan voorspellen. Maar dit model vertelt militairen niet precies wanneer en hoeveel cafeïne ze nodig hebben om hun topprestaties te bereiken. Het nieuwe algoritme doet dat wel.

De onderzoekers testten hun nieuwe model met behulp van gegevens uit eerdere studies over de effectiviteit van cafeïne op mensen die slaapgebrek hadden. Hieruit bleek dat de prestaties van mensen met een aandachtstaak kon worden verbeterd met 16 tot maximaal 64 procent. En dat terwijl mensen dezelfde totale hoeveelheid cafeïne nuttigden als voorheen (het algoritme kan bijvoorbeeld ’s ochtends een andere hoeveelheid aanbevelen dan later op de dag).

Het onderzoek toonde ook aan dat, door het doseringsschema van het algoritme te volgen, mensen hun cafeïneconsumptie met 17 tot maximaal 65 procent konden verminderen, waarbij ze wel nog steeds hetzelfde prestatieniveau wisten te behalen.

Bakkie pleur

Nadeel aan dit onderzoek is wel dat het een zogenaamde retrospectieve studie was: de onderzoekers gebruikten data van reeds uitgevoerde testen. Daarom is het team van plan om het algoritme in realtime op soldaten toe te passen die ook een slaaptekort hebben om dan te achterhalen wanneer ze het beste een bakkie pleur kunnen nemen.

Het onderzoeksteam is ook van plan om het algoritme op te nemen in de online tool 2B-Alert. 2B-Alert voorspelt iemands alertheid op basis van hoeveel cafeïne en slaap iemand heeft gehad. Volgens LiveScience hopen onderzoekers voor het einde van het jaar het algoritme aan de online tool toe te voegen om gebruikers te helpen bij het bepalen van de beste tijd om hun bakkie leut te drinken.

Dat gezegd hebbende ga ik even een kop koffie zetten, want ik heb er dorst van gekregen.

Bronnen: Journal of Sleep Research, Live Science, Popular Mechanics

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!