Is dit het begin van een nieuwe vulkaan?

Laurien Onderwater

06 juni 2016 16:50

Zijn wetenschappers een nieuwe vulkaan op het spoor?

Wetenschappers claimen een grote magma-opeenhoping te hebben ontdekt onder een dorp in Nieuw-Zeeland.

Het begon op te vallen dat het Nieuw-Zeelandse dorp Matata in korte tijd met zoveel aardbevingen te maken kreeg. Reden genoeg voor een groep geologen om er onderzoek naar te doen. En wat ze vonden, was erg verrassend.

80.000 zwembaden

In eerste instantie dachten de onderzoekers dat de reeks aardbevingen was veroorzaakt door tektonische platenactiviteit. Maar toen ze de geologische veranderingen in het gebied van de afgelopen zestig jaar in kaart brachten, met behulp van GPS en InSAR, stuitten de wetenschappers op iets anders: grote hoeveelheden magma.

Genoeg magma om er 80.000 Olympische zwembaden mee te vullen. En dat is bijzonder, want in de afgelopen 400.000 jaar is er geen sprake geweest van een actieve vulkaan in de buurt van Matata.

Deze afbeelding toont wat de onderzoekers voorspellen wat er gaande is. © Ian Hamling

Deze afbeelding toont wat de onderzoekers voorspellen wat er gaande is. © Ian Hamling

Volgens Douwe van Hinsbergen, van de afdeling manteldynamica en theoretische geofysica aan de Universiteit Utrecht, zijn dit erg interessante vorderingen. “Wat er in Matata gebeurt, is eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat er in Groningen gaande is: daar laten ze de ballon (in het Groningse geval gevuld met gas) leeglopen, en zakt het dak van de ballon in. Hier zet het dak uit, hetgeen ook gepaard gaat met bevingen”, mailt hij.

Magmavijver

Naar schatting ligt de ‘magmavijver’ zo’n 9,5 kilometer onder het dorp, dus voorlopig hoeven de inwoners van Matata zich geen zorgen te maken over een uitbarsting. Het is ook niet gezegd dat er überhaupt een vulkaan gaat vormen”, zegt van Hinsbergen. “In veel gevallen blijft het bij een magmakamer die langzaam afkoelt en dan een gesteente maakt zoals graniet. Als je dat in je aanrecht hebt zitten, heb je een stukje magmakamer in je huis.”

Bronnen: Science Advances, ScienceAlert, The Guardian