Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
“Overal op de wereld worden voor de opwekking van elektriciteit windparken ontwikkeld”, mailt Henk Bakker. “Die roepen weerstand op, maar hebben ze ook gevolgen voor de draaisnelheid van de aarde?”
Een voor de hand liggend antwoord is: dat zal wel meevallen. De windrichting is namelijk nogal variabel. Zelfs in een klein gebied als Nederland waait de wind lang niet altijd uit het zuidwesten, ook al is dat de meest voorkomende windrichting. En als we naar de hele aardbol kijken, zijn er gebieden waar dat helemaal anders is. Op Curaçao bijvoorbeeld waait het vrijwel altijd uit noord tot noordoost. Dus over de hele aarde genomen zal dat effect behoorlijk uitmiddelen.
Lees ook:
Krachtmoment
Maar er is een veel mooier en preciezer antwoord dat ons wordt aangereikt door de wetten van de natuurkunde. Dat is de wet van behoud van de hoeveelheid draaiing (‘behoud van impulsmoment’ in vakjargon). Die wet zegt dat de rotatietoestand van een voorwerp alleen kan worden beïnvloed door een uitwendig krachtmoment. En aangezien de aarde met zijn atmosfeer een vrij draaiend systeem in de ruimte is, kunnen krachtmomenten binnen dat systeem de rotatietoestand niet veranderen. Het effect van al die windmolens is dus precies nul. Dat zou anders zijn als er een uitwendige kracht in het spel was.
Neem bijvoorbeeld een meteoriet die de aarde schuin onder een hoek treft. Tijdens het afremmen zal hij wel degelijk een krachtmoment uitoefenen en de aardrotatie een tikkeltje veranderen.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 11/2019.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Tekst: Jo Hermans