Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Anatomen hebben onlangs een os cordis – een bepaald bot – in het hart van verschillende chimpansees aangetroffen.
Hart- en vaatziektes komen vaak voor bij de met uitsterven bedreigde, wilde chimpansees. Voor het behoud van de soort is het daarom belangrijk dat we kennis over het hart van de dieren vergaren. Onderzoekers van de Nottingham-universiteit dragen hun steentje daaraan bij met een nieuwe studie waarin ze een opmerkelijke vondst met ons delen.
Het gaat om de ontdekking van een bot, de os cordis, in het hart van verschillende chimpansees. Dit bot – waarvan de functie niet helemaal bekend is – vind je ook in de rikketik van veel runderen en van sommige schapen, otters, honden en kamelen. Maar nooit eerder werd de os cordis aangetroffen bij chimpansees.
Lees ook:
Hartritmestoornissen
De onderzoekers gebruikten verschillende technieken om het hart van zestien apen door te lichten. Een daarvan was microtomografie, ook wel bekend als Micro CT Scanning. Met deze techniek konden de wetenschappers meer details van het hart in beeld brengen dan met een gewone CT-scanner in het ziekenhuis of bij de dierenarts. En dat bood uitkomst: de os cordis bleek bij chimpansees namelijk slechts een paar millimeter groot te zijn.
Niet bij alle zestien apen ontdekte het team het bot; enkel bij de chimpansees die kampten met ernstige fibrose in het hart. Deze aandoening komt veel voor bij de dieren en vermindert de pompfunctie van het orgaan. Dit kan op zijn beurt leiden tot hartritmestoornissen, met in het slechtste geval de dood tot gevolg.
Botvorming
Het is mogelijk dat fibrose botvorming induceert, vertelt Johan van Leeuwen, hoofd van de experimentele zoölogiegroep van Wageningen University en niet betrokken bij de studie. “Het gaat hier echter om post-mortum materiaal (materiaal verkregen na de dood van de chimpansees, red.). Het mechanisme dat ten grondslag ligt aan de botvorming kan daarom niet worden achterhaald in dit onderzoek.” Wij voelen een vervolgstudie aankomen.
Bronnen: Scientific Reports, Phys.org