Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Het instituut zet fundamenteel onderzoek naar elementaire deeltjes even op een zijspoor en richt zich nu op de productie van onder andere medische ventilatoren.
Door de coronacrisis is er wereldwijd een groot tekort aan beademingsapparatuur. Verschillende onderzoeksinstanties en bedrijven slaan daarom de handen ineen om hier een snelle en goedkope oplossing voor te vinden. Deeltjesfysica-instituut CERN wil ook zijn steentje bijdragen. Het heeft onlangs bekendgemaakt medische ventilatoren te produceren voor patiënten die milde klachten hebben of herstellende zijn.
Lees ook:
Taskforce
Eind maart richtte Fabiola Gianotte, de directeur van het instituut, de ‘CERN against COVID-19 task force’ op. Sindsdien heeft de groep al honderden ideeën ontvangen, variërend van het produceren van ontsmettingsgel tot het ontwerpen en ontwikkelen van geavanceerde medische apparatuur. Een aantal van die suggesties is inmiddels al uitgewerkt.
Zo is CERN al begonnen aan de grootschalige productie van desinfectiegel dat gedistribueerd zal worden naar noodhulpteams. Daarnaast is de 3D-printer van CERN ingezet voor de productie van beschermende uitrusting, zoals mondkapjes. Ook zijn er vaccinonderzoeken gaande.
Medische ventilator
Een ander idee dat de CERN-taskforce heeft uitgewerkt, is dat van een medische ventilator die zuurstof in de longen van patiënten met ademhalingsproblemen pompt. De systemen die worden gebruikt om gasstromen voor deeltjesfysica-detectoren te regelen, kunnen namelijk ook worden gebruikt om een nieuwe ventilator te ontwerpen, realiseerde het team zich.
Van die ventilator, de High Energy physics community Ventilator (HEV) genoemd, heeft de CERN-groep nu een prototype ontwikkeld. (De ontwerpspecificaties zijn te vinden op pre-printserver arXiv.org.) Het beademingsapparaat is bedoeld voor patiënten met milde klachten of die herstellende zijn. Zo kunnen duurdere machines worden vrijgemaakt voor de intensive care-patiënten, aldus CERN.
Bronnen: CERN, arXiv.org (pdf), Popular Mechanics
Beeld: CERN