Cobragenoom ontrafeld: op jacht naar een tegengif

Eline Feenstra

08 januari 2020 12:41

tegengif

Wetenschappers hebben recent het genoom van de Indiase cobra ontrafeld. Het team hoopt met behulp van deze nieuwe inzichten een tegengif te kunnen ontdekken.

In ons koude kikkerlandje is het bijna niet in te denken. Wat giftige slangen betreft komen wij niet verder dan de adder. Toch worden er jaarlijks over de hele wereld 5 miljoen mensen door giftige slangen gebeten, waardoor er ongeveer 400.000 ledematen verloren gaan en 100.000 levens sneuvelen.

Er zijn vier grote slangensoorten die bij de mens de meeste schade aanrichten. Dit zijn de gewone Krait, Russels adder, de zaagschubadder en de Indiase cobra. Onderzoekers zijn al jaren op zoek naar een tegengif voor deze slangen, maar nog niet met veel succes. Tot dusver bestond de methode uit het injecteren van kleine hoeveelheden gif in een dier, zoals een paard. Vervolgens werden de gevormde antilichamen verzameld. Een dure methode die erg vatbaar is voor fouten.

Lees ook:

Tegengif?

Recentelijk kwamen wetenschappers met het idee om het genoom van de Indiase cobra te sequencen. Met behulp van sequencing wordt de gehele volgorde van het DNA vastgelegd. Het in kaart brengen van het genoom resulteert in een schat aan informatie over deze soort. De onderzoekers hopen dat dit zal leiden tot de ontwikkeling van een kunstmatig tegengif.

Het team gebruikte weefsels van 14 verschillende cobra’s waarmee ze 23.248 eiwit-coderende genen konden vaststellen, zo schrijven ze in Nature Genetics. Omdat voor dit vraagstuk met name de gifproductie interessant is, focusten de onderzoekers zich op de genen die relevant zijn voor gifklieren en toxine-eiwitten.

Een totaal van 19 genen bleek betrokken te zijn bij de productie van toxines in de gifklier. Met behulp van massaspectrometrie, een techniek om moleculen of monsters te identificeren, konden vervolgens ook de eiwitten geverifieerd worden waar het gen voor codeert. Door deze resultaten met al bestaande gegevens te vergelijken, konden 15 toxinegenen geïdentificeerd worden die uniek waren voor de Indiase cobra. Een goede start voor toekomstige tegengifontdekkingen.

Bronnen: Nature Genetics, Phys.org

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!