Graven in het dinosaurusverleden

Naomi Vreeburg

13 januari 2021 11:59

dinosauriërs

Spinosaurus and deinonychus in the jungle. This is a 3d render illustration.

Deze tijdlijn geeft enkele hoogtepunten weer van het onderzoek naar dinosauriërs.

De snelheid waarmee ze renden, de manier waarop ze communiceerden, zelfs de kleur van hun veren. Paleontologen weten steeds meer geheimen van de dinosauriërs te onthullen. En deze opgravingen droegen daar hun steentje aan bij:

  • 1822: In het Engelse Sussex vindt paleontoloog Mary Ann Mantell de tanden van een gigantisch plantenetend reptiel, dat in 1825 Iguanodon wordt gedoopt.
  • 1824: Natuuronderzoeker William Buckland schrijft botten die hij eerder vond toe aan Megalosaurus, die nu geldt als de eerste dinosauriër die wetenschappelijk werd benoemd.
  • 1842: De zoöloog Richard Owen gebruikt de term dinosaurus voor het eerst: een combinatie van het Griekse deinós (angstaanjagende) en saûros (hagedis). Onder deze diergroep schaart hij dan nog drie geslachten: de planteneters Iguanodonen Hylaeosaurus en de vleeseter Megalosaurus.
  • 1890: Othniel Marsh en Edward Cope, beiden gezaghebbende Amerikaanse paleontologen, graven maar liefst 136 nieuwe dinosoorten op in de Rocky Mountains.
  • 1902: Hun landgenoot en collega Barnum Brown ontdekt in de staat Montana de resten van een Tyrannosaurus rex.
  • 1923: In de Gobiwoestijn vindt de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Roy Chapman Andrews voor zover bekend het eerste nest en eieren van een dinosaurus.
  • 1964: John Ostrom, een Amerikaanse paleontoloog, graaft een Deinonychus op en ziet veel overeenkomsten tussen deze dinosauriër en vogels. Dit is het eerste bewijs dat de twee diergroepen verwant zijn.
  • 1976: De Zuid-Afrikaanse Paleontoloog James Kitching vindt ’s werelds oudste dinosaurus-ei ooit in het Golden Gate Highlands National Park. Het is 190 miljoen jaar geleden gelegd door een Massospondylus.

Dit is een tijdlijn uit het artikel ‘De herontdekking van de dinosaurus’, te lezen in KIJK 2/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 januari tot en met 17 februari.

Meer informatie:

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!