Niet natuurkundige Sheldon Cooper, maar wiskundige Curtis Cooper heeft het tot nu toe grootst bekende priemgetal ontdekt.
Wiskundigen worden er wild van: priemgetallen, getallen die alleen door zichzelf en het cijfer 1 zijn te delen. En voor hen is er nu goed nieuws. Wiskundige Curtis Cooper heeft onlangs het grootste priemgetal tot nu toe ontdekt. Het getal is 22.338.618 miljoen cijfers lang; ongeveer 5 miljoen exemplaren langer dan de vorige recordhouder.
Duizenden computers
Het getal in kwestie luidt: 2 tot de macht 74.207.281 min 1. Het is een zogenoemd mersennepriemgetal. Deze hebben allemaal de vorm van 2^p-1, waarbij p – evenals het gehele getal – zelf ook een priemgetal is. Er zijn slechts 49 mersennepriemgetallen bekend, waarvan 15 zijn ontdekt door middel van het GIMPS-project waar Cooper zelf ook aan meewerkt.
Het project verbindt duizenden computers online met elkaar om op mersennepriemgetallen te jagen. De software van GIMPS zoekt zelf naar de priemgetallen en als hij er eentje heeft ontdekt op een computer, wordt er een email naar de eigenaar gestuurd.
Foutje
De computer van Cooper vond het lange priemgetal al op 17 september 2015. Maar door een foutje in de software werd er geen e-mailbericht verstuurd. Pas maanden later kwam het getal in beeld. Ironisch, aangezien het zoeken naar priemgetallen een van de manieren is om de kracht en slimheid van een computer te testen.
Wat het nut is van priemgetallen? Ionica Smeets legt het uit.
Bron: ScienceAlert