‘1,55 miljoen Nederlanders hebben een vorm van hartfalen’

Laurien Onderwater

01 oktober 2020 12:00

donororganen

De wachtlijst voor een donorhart is nog altijd lang. Rogier Veltrop, die zelf een donorhart heeft, doet aan Maastricht University promotieonderzoek naar een manier om donorharten in de toekomst overbodig te maken.

Wat is het probleem?

Momenteel hebben 1,55 miljoen Nederlanders, onder wie ikzelf, een vorm van hartfalen. Wij ontwikkelden een methode om zonder invasieve operaties onderzoek te doen naar de aandoening van een hartpatiënt. Slechts een buisje bloed extra bij de reguliere bloedafname volstaat.

Rogier Veltrop

Wat houdt de methode in?

Uit het bloed van een patiënt met een genetische hartziekte halen we specifieke cellen. Hier maken we weer stamcellen van. Uit de stamcel haal ik het DNA-foutje en ik laat er vervolgens nieuw hartweefsel uit groeien. De hartcellen hebben nog altijd hetzelfde DNA als de patiënt, maar dan zonder de genetische fout waaruit de ziekte ontstaat. Dit geeft ons de mogelijkheid om de aandoening van de patiënt tot in groot detail te onderzoeken in ons lab. We proberen nu ook de stap te maken naar een therapie om patiënten met hartfalen daadwerkelijk te behandelen.

Hoe kwam je hierop?

In ons Europese project onderzoeken we de interactie tussen nierschade en hartfalen. We hebben gezien dat de gifstoffen die zich door nierschade in het bloed ophopen tot verschillende typen hartfalen kunnen leiden. Normaal wordt er dan op muizencellen getest, omdat gezonde en zieke menselijke hartcellen lastig te verkrijgen zijn. In het Cardiovasculair Research Instituut Maastricht onderzochten we tegelijkertijd hoe we aan menselijke hartcellen kunnen komen. De route via stamcellen was perfect.

Deze Aan het woord staat ook in het artikel ‘Opgepepte organen’ te vinden in KIJK 11/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 15 oktober tot en met 18 november.

Meer informatie:

Openingsbeeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!