Is een auto nu wel of geen kooi van Faraday?

André Kesseler

10 februari 2020 09:00

kooi van Faraday

Een kooi van Faraday is een constructie van elektrisch geleidend materiaal. Is een auto ook zo’n kooi?

De Britse boekbinder en natuur- en scheikundige Michael Faraday ontdekte dat een kooi van elektrisch geleidend materiaal, zoals koper of ijzer, ervoor zorgt dat statische elektrische velden niet kunnen binnendringen. Het ding bood dus bescherming tegen enorme statische ontladingen, zoals een blikseminslag. Een wijdverbreid misverstand is dat een auto een kooi van Faraday is.

Goede stroomgeleider

Ad van Deursen, oud-universitair docent aan de TU Eindhoven en ‘bliksemdeskundige’, zegt: “Om als een kooi van Faraday te werken, moet iets een gesloten metalen object zijn. De autoruiten zorgen ervoor dat elektrische en magnetische velden nog steeds kunnen binnendringen. Maar het dak is van metaal en via de stijlen en rest van de auto wordt de stroom vaak veilig naar de grond geleid. Dus een auto is strikt genomen geen kooi van Faraday, maar wel een goede stroomgeleider.”

Is je auto getroffen door de bliksem? Ram dan met je wagen een paaltje om de lading te laten afvloeien. Een veelgehoorde huis-, tuin-, en keukenregel, maar je kunt hem maar beter negeren, luidt het oordeel van Ronald Veldhuizen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Beeld: Zunzi safari/CC BY-SA 3.0