Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Niezen is eigenlijk nooit charmant. Toch weten deze diepzeesponzen wel iets moois van hun gesnotter te maken.
Zeesponzen niezen ook! Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. Net zoals wij hebben sponzen deze vaardigheid ontwikkeld om zichzelf schoon te houden, schrijven de wetenschappers in het vakblad Current Biology.
Lees ook:
Zeesnot
De mariene biologen onderzochten twee soorten sponzen: de Caribische Aplysina archeri, ook bekend als de kokerspons, en een soort van het geslacht Chelonaplysilla, afkomstig uit de Indische oceaan. Het zijn twee soorten die allebei nogal wat snotteren en snuiten.
Sponzen niezen niet precies zoals mensen. Waar een mens zich binnen een halve seconde van al zijn slijm ontdoet, duurt een sponzennies al gauw een half uur. Maar het principe blijft hetzelfde. Beide processen werken als afvalverwijderingsmechanismen.
Diepzeesponzen zijn filtervoeders: ze voeden zich met kleine organismen die door het water zweven, zoals plankton en bacteriën. Na een aantal porties filtervoedsel kunnen de poriën van een spons verstopt raken met het vuil dat ze niet eten.
Daarom zijn sponzen bedekt met ostia – schoorsteenachtige openingen waar water in- en uitstroomt. Op de video is te zien hoe de ostia langzaam slijm loslaten. Het vuil komt op het oppervlak van de spons terecht, die zijn lichaam af en toe samentrekt om de smurrie te lozen. Gezondheid!
Bronnen: ScienceAlert, Current Biology
Beeld: Universiteit van Amsterdam