Fransman heeft twee (!) gezichtstransplantaties gehad

Laurien Onderwater

18 april 2018 10:59

Jerome Hamon

De 43-jarige Fransman Jerome Hamon is de eerste persoon ter wereld die twee keer een donorgezicht heeft ontvangen. 

Hij staat in Frankrijk nu bekend als ‘de man met de drie gezichten’. Die bijnaam heeft Jerome Hamon gekregen, omdat hij de eerste persoon ter wereld is die twee gezichtstransplantaties heeft gehad. Afgelopen januari ontving hij het tweede donorgezicht. Nu, drie maanden later, geeft hij aan zich vrij goed te voelen.

Nieuwe oogleden

Hamon lijdt aan neurofibromatosis type 1, een aandoening die ongeveer 1 op de 3000 mensen treft. De ziekte zorgde bij de Fransman voor allerlei tumoren op zijn gezicht, waardoor dit volledig misvormd raakte. In 2010 ontving hij daarom een donorgezicht, afkomstig van een 63-jarige man, inclusief traanbuisjes en oogleden.

Een tijdlang ging het goed, Hamon slikte medicijnen om het immuunsysteem te onderdrukken, omdat zijn lichaam anders het gezicht zou kunnen afstoten. Maar toen hij in 2015 een griepje onder de leden kreeg en daarvoor antibiotica moest slikken, ging het mis. De medicijnen werkten namelijk de afstotingsmiddelen tegen.

De eerste tekenen van afwijzing kwamen in 2016 en afgelopen november moest het gezicht, dat begon af te sterven, worden verwijderd. Een paar maanden lag Hamon in het Georges Pompidou-ziekenhuis zonder gezicht. Hij kon niet zien, niet horen en niet praten

Twintig jaar jonger

Na twee maanden was er een nieuwe geschikte donor gevonden, dit keer van een 22-jarige jongen. Hamon ontving toen zijn tweede gezichtstransplantatie. Om afwijzing te voorkomen, ontving de Fransman voor de operatie een speciale behandeling om zijn bloed te reinigen.

Zijn nieuwe gezicht moet wel nog volledig worden uitgelijnd met zijn schedel, maar dat heeft tijd nodig. Hamon is gelukkig positief over zijn herstel. Hij wist zelfs nog een grapje te maken: “Ik ben 43. De donor was 22, dus ik ben 20 jaar jonger geworden.”

Bronnen: BBC, Business Insider

Beeld: AFP

Lees ook:

KIJK 4/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!