Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Door ongecontroleerde celgroei ontstaan zwellingen die mens en dier fataal kunnen worden. Kunnen planten en bomen ook kanker krijgen?
Veranderingen in het DNA kunnen ervoor zorgen dat cellen ongecontroleerd gaan delen en er kanker ontstaat. Helaas weten we allemaal dat tumoren dieren – en dus ook mensen – fataal kunnen worden. Ongecontroleerde celgroei die zwellingen veroorzaakt, komt ook bij planten voor. Vaak is een schimmelinfectie of een bacteriële infectie de oorzaak. Maar planten en bomen kennen eigenlijk geen kwaadaardige tumoren; ze gaan er niet aan dood. Hier is een aantal redenen voor.
Lees ook:
Groene smurrie
Planten zijn bijvoorbeeld een stuk flexibeler dan dieren. Ze kunnen nieuwe cellen creëren van het type dat ze nodig hebben. Als een zwelling de kop opsteekt in bijvoorbeeld een tak, sterft die af en worden er met gemak nieuwe cellen aangemaakt die dit plantenonderdeel vervangen. Maar krijgen dieren een hersentumor, dan zijn ze niet in staat om het brein af te laten sterven en nieuwe hersenen aan te maken.
Daarnaast zaait kanker in planten en bomen niet uit. Ze hebben geen bloedsomloop die de tumorcellen naar andere plekken vervoert. Ook zit om het membraan van elke plantaardige cel een dikke wand van cellulose. Die vormt een onmogelijk te nemen hindernis voor de tumorcellen.
Hoewel planten dus niet aan zwellingen sterven, zijn die wel een plaag voor bijvoorbeeld de bloemenindustrie. Neem de tulp, Nederlands trots. Een kankergezwel op deze plant – een gal geheten – is een uitstulping van groene smurrie. En zo’n bloem zet je liever niet in een vaas.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 9/2019.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Beeld: iStock/Getty Images