Dit keer geen paard in de gang, maar spugende geiten in een boom! Parapluutje nodig?
In Marokko kunnen geiten de boom in. Letterlijk. De dieren voeden zich op 8 tot 10 meter hoogte aan argannoten. Maar ze slikken niet alle noten door, zo laten onderzoekers weten in het vakblad Frontiers in Ecology and the Environment. De geiten spugen een deel van het voedsel namelijk naar beneden. Niet erg fatsoenlijk nee, maar het helpt wel bij het verspreiden van de zaden.
Spijsvertering
Langere tijd werd door wetenschappers gedacht dat de geiten de argannoten opaten en de zaden vervolgens uitpoepten. Maar de herders zeggen dat de dieren de zaden voornamelijk uitbraken. Een verklaring die bioloog Miguel Delibes en zijn collega’s aannemelijker in de oren klonk. De meeste arganzaden zijn volgens hen te groot om door het gehele spijsverteringsstelsel van de geiten te glijden.
Om te checken of dit daadwerkelijk zo was, gaven de onderzoekers vijf soorten fruit met verschillende zaadgroottes aan de geiten. De biologen ontdekten uitgespuugde zaden van alle vijf de soorten fruit. Maar voornamelijk de grotere zaden – die overigens nog een stukje kleiner waren dan de argannoten van 22 millimeter – werden door te spugen naar buiten gegooid.
Arganolie
Het gaat hier overigens om een ander soort braken dan we zelf doen. Het voedsel dat een geit doorslikt, komt in de pens terecht, het eerste deel van de voormaag. Een deel van het voedsel ‘wederuitbraken’ de dieren vervolgens om te herkauwen. Dit kan verschillende keren achter elkaar gebeuren, waardoor zaden soms uren of zelfs dagen later pas echt worden uitgespuugd.
71 procent van de zaden bleek overigens nog altijd te groeien nadat de geiten ze uit hadden gebraakt. Een geit is dus een goede bron voor de verspreiding van argannoten en hiermee helpen de dieren de Marokkaanse bevolking een handje. De noten worden namelijk gebruikt om arganolie van te maken. Olie die onder meer terechtkomt in dure schoonheidsproducten en voeding, en de inwoners dus veel geld oplevert.
Bronnen: Frontiers in Ecology and the Environment, New Scientist, Live Science
Beeld: H Garrido/EBD-CSIC
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!