Als je de serie Game of Thrones hebt gezien, dan weet je dat er een gigantische ijsmuur in voorkomt. Zou zo’n kolos in het echt ook overeind kunnen blijven?
In de serie Game of Thrones beschermt de muur van ijs de zeven zuidelijke koninkrijken tegen de white walkers (een soort ijszombies) uit het noorden. The Wall is maar liefst 480 kilometer lang en zo’n 215 meter hoog. Hij is bovenaan breed genoeg om er twaalf ridders te paard naast elkaar overheen te laten rijden en is versterkt met maar liefst 19 forten. Maar zou zo’n muur ook echt gebouwd kunnen worden? Martin Truffer, gletsjerdeskundige van de Universiteit van Alaska Fairbanks, deed er onderzoek naar.
Flauw
Truffer is de eerste om toe te geven dat het een beetje flauw is om te berekenen of een 8000 jaar oude ijsmuur uit een mythische tv-serie, gebouwd met behulp van magie en door reuzen, wel kan blijven staan. Maar de Amerikaan ziet het als een vingeroefening en een geinige uitdaging. Niks meer dan dat.
Glijdend ijs
Volgens Truffers berekeningen zou de druk op de basis van de muur oplopen tot zo’n 1,8 megapascal ofwel 18.355 kilo per vierkante centimeter. In gletsjers is er maar een druk van 0,1 megapascal (1 kilo per cm2) nodig om ervoor te zorgen dat het ijs gaat schuiven. Dus een muur van 200 meter zou alleen daarom al niet blijven staan.
Een andere reden waarom het niet zou lukken, is dat de omgevingstemperatuur waarschijnlijk relatief hoog is. Waarom denkt Truffer dat? Omdat er bomen groeien. In zo’n geval houdt het met gemiddeld zo’n -10 graden Celsius volgens hem wel op en voor een beetje ijsmuur is dat veel te warm. Pas bij -40 Celsius zou het ijs een factor honderd sterker worden. Dat helpt bij de stabiliteit, maar is dan nog bij lange na niet genoeg voor een ijsmuur van 200 meter hoog.
Magie
Kortom er is wel wat magie voor nodig om zo’n giga-ijsbarrière overeind te houden. En als één van die draken dan ook nog… (Spoiler alert!).
Maar hé, in een serie met vliegende draken en hun vuurbestendige moeder kan alles.
Bron: Live Science
Beeld: HBO / YouTube
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!