Heeft inenting zin als je COVID-19 al hebt gehad?

Laurien Onderwater

23 december 2020 15:00

inenting

Is het verstandig als je je toch laat inenten met een van de coronavaccins als je al besmet bent geweest? Experts zeggen van wel.

Ruim 700.000 Nederlanders zijn dit jaar besmet geweest met het coronavirus. Dat betekent dat ze antistoffen hebben aangemaakt die hen beschermen zodra ze opnieuw in aanraking komen met het virus. En hoewel er enkele gevallen bekend zijn van mensen die voor de tweede keer werden geïnfecteerd met SARS-CoV-2, zijn dat uitzonderingen.

Het gros van de Nederlanders is dus niet besmet geweest en is voor bescherming afhankelijk van een vaccin. Eerder deze week werd bekend dat het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het eerste coronavaccin, van Pfizer/BioNTech, heeft goedgekeurd voor de Europese Unie.

De farmaceut zal in het eerste kwartaal van 2021 2,49 miljoen doses van zijn vaccin leveren aan Nederland. Hiermee kunnen er circa 1,25 miljoen Nederlanders worden ingeënt. De vaccins zijn vooralsnog schaars. Kun je daarom niet beter positief geteste mensen overslaan? Of heeft het vaccin voor hen ook nog steeds nut?

Lees ook:

Nuttig

Het simpele antwoord is dat experts nog niet weten of reeds besmette mensen het vaccin kunnen overslaan. Niet iedereen heeft namelijk voldoende antistoffen aangemaakt na de besmetting. “Onze immuniteit tegen het coronavirus is afhankelijk van hoe we de ziekte doormaken”, vertelde Marjolein Kikkert, moleculair viroloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum, eerder al aan KIJK. “Mildere ziekteverschijnselen leveren waarschijnlijk minder immuniteit, flinke ziekteverschijnselen misschien meer, maar blijvend is het niet.”

Tegen Het Parool zegt Huub Savelkoul, hoogleraar immunologie aan de Wageningen-universiteit, dat het ook onduidelijk is hoeveel antistoffen iemand moet aanmaken om immuun te zijn tegen het coronavirus. Als je die waarde wél weet, zou je kunnen besluiten om mensen met voldoende immuniteit uit te sluiten van het vaccinatieprogramma.

Maar zolang we dat niet weten, is het het verstandigst om iedereen – dus ook positief geteste mensen – te vaccineren, zeggen deskundigen.

Feiten en fabels

Overigens doen er een hoop fabels de ronde over het coronavaccin. Zo zijn veel mensen wantrouwend over de snelheid waarmee de verschillende vaccins zijn ontwikkeld en goedgekeurd. Maar daar is een goede verklaring voor, zoals je hier kunt lezen.

Verder beantwoordt Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie, in onderstaand filmpje nog meer vragen omtrent de vaccins.

Bronnen: Marjolein Kikkert, Het Parool, EenVandaag

Beeld: Koen van Weel/ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Science