Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
De aarde is een natte planeet in een droog deel van ons zonnestelsel. Wanneer is al dat water bezorgd, en door welke leverancier? Op deze vragen hopen onderzoekers al een tijd lang antwoord te kunnen geven.
Je staat op, neemt een douche, drinkt koffie en fietst door de regen naar je werk. Heb je dan het gevoel dat je iets bijzonders hebt meegemaakt? Vast niet. Waarschijnlijk vind je de aanwezigheid van water uit de kraan, de lucht of in je omgeving zo vanzelfsprekend dat je er niet bij stilstaat. Zeker in Nederland.
Toch is het best verrassend dat de aarde zoveel water herbergt. Het is namelijk de enige planeet in ons zonnestelsel die wordt bedekt door rivieren, zeeën en oceanen. Leonardo da Vinci omschreef water als “het bloed der aarde” – het is de transportband voor onder meer warmte en gesteenten. Zonder water zou ons aardoppervlak er volstrekt anders uitzien, en zou er waarschijnlijk geen leven zijn.
Maar waar komt al dat water op aarde vandaan? Die vraag is nog altijd niet beantwoord, al vallen er wel steeds meer puzzelstukjes op hun plek.
Dit is het begin van het artikel ‘Op zoek naar de waterbron’ te vinden in KIJK 8/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 juli tot en met 18 augustus.
Meer informatie:
- Science: Earth’s water may have been inherited from material similar to enstatite chondrite meteorites
- NEMO Kennislink: Hoe water op aarde belandde
- YouTube: History of the Earth: Where Did Earth’s Water Come From?
- KIJK: Piepjonge aarde had mogelijk ‘venusatmosfeer’
Tekst: Marlies ter Voorde
Beeld: NASA