Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
In deze rubriek tipt de redactie elke week wat de beste of interessantste artikelen op de website waren. Deze keer: een hyper-zwaartekrachtmachine, een sabeltandkitten en bewijs voor Einsteins relativiteitstheorie.
China bouwt hyper-zwaartekrachtmachine
Wil je een aspirant luchtmachtpiloot testen op zijn vermogen om g-grachten te weerstaan, dan stop je hem in een centrifuge. Zo’n apparaat – een lange snel ronddraaiende arm met aan het uiteinde een cabine – bootst de omstandigheden na die de piloot ondervindt als hij of zij bij snelle manoeuvres te maken krijgt met zoveel keer de zwaartekracht. In China wordt ook zoiets gebouwd: de Centrifugal Hypergravity and Interdisciplinary Experiment Facility (CHIEF); een enorm gebouw met maar liefst drie centrifuges. En die zijn er niet om toekomstige vliegers ziek mee te maken, maar om een hele reeks uiteenlopende experimenten mee uit te kunnen voeren.
Gemummificeerde kitten van de sabeltandkat gevonden in Rusland
Door het smelten van de permafrost in Siberië is een unieke vondst blootgelegd: de gemummificeerde resten van een jonge sabeltandkat, een roofdier dat bekend staat om zijn iconische, lange hoektanden. De Homotherium latidens-kitten is ruim 35.000 jaar oud, maar is door het ijs bijzonder goed bewaard gebleven.
Bewijs voor Einsteins relativiteitstheorie nog nooit zo sterk
Meer dan een eeuw geleden stelde Albert Einstein zijn algemene relativiteitstheorie op. Sindsdien proberen wetenschappers deze definitief te bevestigen, juist door te kijken of er ook gevallen zijn waarin de theorie geen standhoudt. Onderzoekers van de University of Texas in Dallas hebben nu een test uitgevoerd op een schaal die zelfs Einstein zich nauwelijks had kunnen voorstellen.