Hoe blijft een gehalveerde regenworm in leven?

KIJK-redactie

28 augustus 2017 10:59

regenworm

Je hebt het ongetwijfeld als kind aanschouwd: een doormidden gehakte regenworm die op de grond blijft kronkelen. Hoe kan dat?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijven niet beide helften van een in tweeën gehakte regenworm in leven. Maar welk van de twee delen redt het dan wel, en hoe flikt een worm dat?

Hoewel het nauwelijks te zien is, heeft een regenworm een kop en een kont. Of beter gezegd: een kopstuk en een kontstuk. Het kopstuk is uiteraard het belangrijkste deel. Hier zitten namelijk niet alleen de hersenen (nogal nuttig), maar ook allerlei onderdelen van het spijsverteringsysteem vlak bij elkaar.

Het kontstuk van de worm is een stuk langer dan het kopstuk en bestaat voornamelijk uit darm; verder zitten er weinig essentiële organen in. Wanneer een worm wordt gehalveerd, leeft dus alleen het kopstuk verder. De darm groeit gewoon (voor een deel) weer aan. En het afgehakte kontstuk? Dat sterft af en kan een lekker maaltje worden voor liefhebbers van wormenachterwerken.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 7/2017.

Tekst: Jasper Verhaar

Beeld: iStock

Lees ook: 

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!