Hoe komt vuurwerk aan zijn kleur?

KIJK-redactie

31 december 2020 11:00

vuurwerk

Nog even en we luiden het nieuwe jaar in, zij het wat rustiger dan normaal. Even geen harde knallers en sierlijke vuurpijlen. Gelukkig zijn er genoeg filmpjes te vinden van prachtige vuurwerkshows. Maar hoe komt al dat vuurwerk aan zijn kleur?

Het antwoord is vrij simpel: door vlamkleurende stoffen aan het explosieve kruitmengsel toe te voegen, bijvoorbeeld lithium (rood). Het natuurkundige principe erachter: bij verhitting komt er extra energie in een (bijvoorbeeld) lithiummolecuul. Zodra de vuurwerkexplosie voorbij is, koelt de boel razendsnel af en moet het molecuul als het ware energie kwijt. Dat doet het door een of meerdere fotonen af te stoten. Dat zien wij als licht. Afhankelijk van het toegevoegde stofje, ontstaan er andere kleuren. Lithium wordt dus rood, magnesium wit, strontium dieprood, koper groen/blauw, natrium geel, barium groen, enzovoorts.

Lees ook:

Hoe kun je met vuurwerk een tekening in de lucht maken?

Zo’n figuur ontstaat dankzij de vorm van de vuurwerkhuls en de volgorde waarin de sterren (pyrotechnische pellets) ontploffen. Vuurwerkhulzen voor vuurpijlen zijn vaak bol en ontploffen daardoor symmetrisch. Door het vuurwerk in de gewenste vorm op een stuk karton in de huls te ordenen, ontploft het in dat patroon in de lucht.

Fabrikanten gebruiken ook hulzen met meerdere compartimenten die op verschillende momenten ontploffen, vaak met sterren van diverse kleuren en samenstellingen. Als je deze op een bepaalde manier ordent, ontploffen ze in een volgorde die herkenbare patronen en vormen in de lucht geeft. Maar het mislukt ook weleens. Bij veel shows worden meerdere kopieën van hetzelfde vuurwerk tegelijk afgevuurd, om de kans te vergroten dat het resultaat ergens op lijkt.


Goed uiteinde! En zorg dat je zelf ook al je uiteindes behoudt…


Meer Science