KIJK op de wereld: klein maar groots

André Kesseler

30 maart 2024 12:00

Satellietfoto van thermische centrale Shin Nagoya, veel grote buizen

Iedere zondag vind je op onze website de mooiste en interessantste satellietfoto’s van de aarde. Deze week: een thermische centrale in Japan.

Soms gaat het in deze rubriek over iets groots als een bijzondere bergketen of een fraaie gletsjer. En soms valt ons oog op iets relatief kleins als dit. We hangen in Google Earth zo’n 300 meter boven de thermische centrale Shin Nagoya van de Japanse stad Nagoya.

Lees ook:

Heel wat vernieuwingen

Omdat Japan zelf nauwelijks over natuurlijke hulpbronnen beschikt – het is voor 94 procent van de energie afhankelijk van import – produceert het land die op zoveel mogelijk verschillende manieren. Mede daardoor heeft Shin Nagoya al heel wat vernieuwingen doorgemaakt.

Het complex bestond oorspronkelijk uit zes kolengestookte centrales. Die werden in 1972 omgebouwd tot oliecentrales. In de loop der jaren sloten de Japanners alle verouderde centrales en kozen ze voor twee nieuwe met een Advanced Combined Cycle-systeem en LNG (vloeibaar gas) als brandstof.

Via de enorme metalen buizen wordt de overtollige warmte afgevoerd en via de schoorsteen uitgeblazen. En dat alles levert ook nog een fraai plaatje op.

Wereldkaart met locatie en coördinaten van Shin Nagoya

Ook een goede Google Earth-locatie voor deze rubriek? Stuur dan een mailtje met de coördinaten en korte omschrijving naar info@kijkmagazine.nl.

Beeld: Google Earth

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Science