Klimaatmodel van wereld Game of Thrones gemaakt

Marysa van den Berg

22 december 2017 09:05

klimaatmodel

Het grillige verloop van de seizoenen in Game of Thrones zet wetenschappers flink aan het denken. Ze maakten een heus klimaatmodel van de fantasiewereld.

Ook de nodige wetenschappers zijn fan van Game of Thrones (GoT). En zij vinden het maar wat leuk om zich in hun vrije uurtjes bezig te houden met de wetenschappelijke kant van de bekende tv- en boekenserie. Zo hebben wiskundigen uitgevogeld wie nu eigenlijk het hoofdpersonage in de serie is; heeft een gletsjerdeskundige berekend dat The Wall, de ijsmuur die de zeven zuidelijke koninkrijken tegen de White Walkers beschermd, eigenlijk helemaal niet realistisch is; en is het uit elkaar spattende hoofd van Oberyn Martell (seizoen 4) al door de wetenschap onderuitgehaald.

Maar vooral het klimaat houdt de gemoederen bezig. Kan het inderdaad zo zijn dat niet te voorspellen is wanneer de winter begint en dat je vervolgens niet weet hoe streng die wordt en hoe lang die gaat duren? Jazeker, denken onderzoekers van de Universiteiten van Bristol, Cardiff en Southampton. Zij maakten met behulp van supercomputers een heus klimaatmodel van de wereld van GoT.

Wiebelende aardas

De simulaties beschrijven dat een wiebelende aardas prima de lange en onvoorspelbare zomers en winters van de serie kan verklaren. De aardas van de echte aarde zorgt ervoor dat gedurende het jaar steeds een ander deel volop door de zon wordt belicht. Zo ontstaan de seizoenen. En die zijn heel regelmatig, omdat de aardas steeds (vrijwel) gelijk blijft.

Maar in de wereld van GoT zou de aardas rondtollen, ongeveer zoals een draaitol die bijna uitgedraaid is. Wanneer de as één keer in een jaar ronddraait, dan blijft een halfrond continu meer naar de zon gericht (zomer) dan de andere helft (winter). Waardoor je ellenlange zomers en winters krijgt. Die lange seizoenen komen ineens tot een einde, wanneer de as naar de andere kant klapt, waardoor de halfronden stuivertje wisselen.

De positie van de continenten van de wereld van de GoT. De kleuren geven de hoogte aan.

Windsnelheden en temperaturen

De simulaties laten verder zien dat The Wall in de winter een vergelijkbaar klimaat heeft als Lapland en Casterly Rock, het thuis van de twistende Lannisters als dat van Houston (VS) of Changsha (China). Verder laten windsnelheden en – richtingen zien waarom de Iron Fleet zo dominant is op zee (altijd meewind), waarom de aanvalsplannen van de drakenhorde vanuit Essos vast gaan slagen en de handelroutes tussen de landen van Westeros en de Vrije Steden zo gunstig liggen. Ook geven temperatuurkaartjes de ideale plekken aan voor de White Walkers om te slapen tot het moment daar is.

De onderzoekers keken ook gelijk even naar wat er gebeurt wanneer er flink wat broeikasgassen in de atmosfeer van de wereld van GoT worden gepompt, veroorzaakt door draken of overmatig gebruik van Wildfire. Een verdubbeling van de hoeveelheid koolstofdioxide zou een globale temperatuurstijging van 2,1 graden Celsius veroorzaken. Precies wat in de marge van 1,5 tot 4,5 graden Celsius valt die de IPCC voor de echte aarde voorspelt.

De winden van de wereld van GoT. De kleuren geven de luchtdruk op zeeniveau weer en de pijltjes de windrichtingen.

Vooral grappig

“Eigenlijk is dit vooral een grappig onderzoek”, mailt klimatoloog Richard Bintanja (Rijksuniversiteit Groningen). “Hoewel het toepassen van klimaatmodellen in imaginaire situaties als deze kan laten zien hoe (aardse) natuurwetten in zulke omstandigheden een rol pelen, en hoe ze plotlijnen en gebeurtenissen in die verhalen al dan niet ondersteunen.”

“Verder zie ik niet in hoe we hier verder iets van kunnen leren”, vervolgt Bintanja. “Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het simuleren van de atmosfeer van andere planeten in ons zonnestelsel of exoplaneten, of van geïdealiseerde versies van onze eigen planeet. Zeker geestig en aardig om te zien en te lezen, maar wetenschappelijk niet erg interessant.”

De paper over het klimaatmodel kun je hier lezen, voor liefhebbers ook beschikbaar in de GoT-talen Dothraki en High Valerian. Als auteur staat Samwell Tarly, die momenteel wordt opgeleid tot ‘maester’ in de Citadel in Oldtown in Westeros. Je kunt hem hier op Twitter volgen.

Bronnen: Paper, University of Bristol, Independent

Beeld: Dan Lunt, University of Bristol

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws