Een groep duikers stuitten onlangs op een enorm koraalrif diep in de zee voor de kust van het oosten van Amerika.
De oceaanbodem is een van de grootste onontdekte gebieden op aarde en barst van de mysteries. Maar de oceaan is nu een geheim armer dankzij de ontdekking van een groep onderzoekers werkzaam voor de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Zij hebben namelijk zo’n 250 kilometer voor de kust van Charleston, South Carolina op 800 meter diepte een enorm koraalrif ontdekt.
Lees ook: ‘Ratten zijn slecht voor koraalriffen’
Bejaard koraalrif
Toen het onderzoeksschip Atlantis vorige week vanuit Woods Hole, Massachusetts, naar zee reisde, voorspelde hoofdonderzoeker Erik Cordes dat het team iets zou ontdekken dat nog nooit iemand heeft gezien. En daar bleek hij gelijk in te krijgen.
Op bijna een kilometer diepte trof hij samen met z’n team een dicht bos van koudwaterkoralen aan. Het rif bestaat voornamelijk uit Lophelia pertusa – een type steenkoraal. Op basis van hun waarnemingen en sonarmetingen schatten de onderzoekers dat het koraalrif zich ruim 136 kilometer uitstrekt.
Bovendien denken de wetenschappers dat het rif al een paar duizend jaar oud is. Wanneer oude koralen in het rif sterven, groeien er nieuwe koralen bovenop. Hierdoor kunnen de onderzoekers de hele geschiedenis van het rif zien met behulp van de monsters die ze hebben verzameld.
De duik maakte deel uit van een twee weken durende expeditie om ravijnen, natuurlijke gasbronnen en koraalecosystemen voor de Atlantische kust in kaart te brengen. Het team maakte daarbij gebruik van onderzoeksonderzeeër Alvin om zo het diepzeeleven te verkennen. Doet die naam een belletje rinkelen? Dat kan, want de beroemde onderzeeër onderzocht in 1986 het wrak van de Titanic.
Bronnen: The Huffington Post, The Independent, Popular Mechanics
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!