Altijd gedacht dat je moet slapen om een herinnering in je langetermijngeheugen te plaatsen? Uit nieuw onderzoek blijkt dat het nemen van een pauze van 10 minuten ook werkt.
Een pauze van 10 minuten zonder enige prikkels van buitenaf, even 10 minuten je gedachten laten dwalen. Dat is volgens nieuw onderzoek van de University of Edinburgh wat er nodig is om een herinnering van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen te verplaatsen. Aanvankelijk werd gedacht dat dit alleen tijdens een dutje gebeurde.
Navigatietestje
Veertig personen namen deel aan dit onderzoek. Ze reden virtueel door een stad met een aantal herkenningspunten, zoals een Chinees restaurant en een kerk. Ze moesten de route uit hun hoofd leren. Vervolgens moesten de deelnemers zelf navigeren, totdat ze de route echt kenden.
Daarna kreeg de ene helft van de groep mensen een zoek-de-verschillen spelletje om op te lossen, terwijl de andere helft van de proefpersonen in een kamer zonder prikkels werd geplaatst. De onderzoekers vertelden deze laatste groep dat het volgende deel van het onderzoek werd opgezet, en dat ze even moesten wachten. Ze hadden niets bij zich om zichzelf bezig te houden.
Daarna werden alle proefpersonen gevraagd om op bepaalde plaatsen in de virtuele stad om te draaien in de richting van de kerk of van het Chinese restaurant. De mensen die 10 minuten niets hadden gedaan, waren hier beter in dan de mensen die het spelletje hadden gespeeld.
Trainen
Hebben de proefpersonen gedurende de 10 minuten dan niet aan de route gedacht en scoorden ze daarom beter? Sommige proefpersonen gaven dit inderdaad aan. Maar als deze mensen uit de resultaten werden gehaald, of als ze werden vergeleken met de mensen die niet aan het onderzoek hadden gedacht, bleven de resultaten gelijk. Oftewel: herhalen heeft geen zin als je iets wilt leren, een prikkelvrije pauze nemen wel.
Bronnen: Hippocampus, Sciencealert, NewScientist