Kunnen we met raketten de zeespiegelstijging tegengaan?

KIJK-redactie

25 september 2017 12:59

zeespiegelstijging

Het is een origineel idee: raketten inzetten om de stijgende zeespiegel tegen te gaan. Maar is het mogelijk?

Bij de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart kwam onlangs een wel heel bijzondere oplossing binnen voor een van de gevolgen van de klimaatverandering. Namelijk: zouden we de zeespiegelstijging teniet kunnen doen door met raketten het overtollige water naar de ruimte af te voeren?

Miljoenen jaren bezig

Op aanwijzingen van ruimtevaartdeskundige Erik Laan maken we een ruwe berekening. Allereerst: het aardoppervlak beslaat zo’n 510 miljoen vierkante kilometer. Daarvan is 71 procent bedekt met water, oftewel 360 miljoen vierkante kilometer. Stel nu dat we een zeespiegelstijging van 1 millimeter over dat hele oppervlak willen wegwerken, dan komt dat neer op het afvoeren van 360 biljoen liter water.

Hoeveel raketten hebben we nodig om zo’n volume naar de ruimte te brengen? Laten we dan uitgaan van de raket met de grootste capaciteit die momenteel in gebruik is: de Delta IV Heavy. Die kan, zo zegt Laan, per keer zo’n 25.000 liter vervoeren. Voor 360 biljoen liter hebben we dan 14,4 miljard lanceringen nodig. Gaan we uit van één lancering per dag, dan zijn we daarmee iets minder dan 40 miljoen jaar bezig.

Ei van Columbus

Nog niet ontmoedigd? Bedenk dan dat elke lancering met een Delta IV Heavy-raket ruim 340 miljoen euro kost. Bovendien hebben we met het bovenstaande scenario nog maar 1 millimeter water weggewerkt, terwijl we volgens de voorspellingen aan het eind van deze eeuw te maken krijgen met een zeespiegelstijging van enkele decimeters. Kortom, we vrezen dat we hier niet te maken hebben met het ei van Columbus op klimaatgebied.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 7/2017.

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: NASA

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!