Is het slecht om een ledlamp vaak aan en uit te doen?

KIJK-redactie

28 januari 2021 09:00

ledlamp

Een ledlamp is vele malen efficiënter dan een gloeilamp. Maar wordt de levensduur ervan bekort door hem vaak aan en uit te doen?

De ledlamp – led komt van light-emitting diode – is een gigantische vooruitgang ten opzichte van de gloeilamp. Ten eerste is de led veel efficiënter dan de gloeilamp. Een led geeft veel licht per eenheid gebruikte energie: zo’n 100 lumen per watt (Lm/W).

Lees ook:

Ledlamp vs. gloeilamp vs. kaars

Een ouderwetse gloeilamp kwam niet verder dan 10 à 12 Lm/W; al was dat al een enorme verbetering ten opzichte van een kaars met zijn armzalige 0,15 Lm/W. Een kaars is dus eigenlijk een gezellig kacheltje met een heel klein beetje licht als bijproduct.

Maar ook qua levensduur zijn we er enorm op vooruitgegaan: van 1000 uur voor een gloeilamp naar gemiddeld 35.000 uur voor een ledlamp. De levensduur hangt nog wel af van het soort led. Vooral de interne constructie en de temperatuur van de led in bedrijf spelen een rol: als de warmte niet goed wordt afgevoerd, kan dat de levensduur aanzienlijk bekorten.

Terug naar de hamvraag: wordt de levensduur ook bekort door vaak aan- en uitdoen? Het verlossende woord komt van Philips Lighting, dat sinds 2018 Signify heet. Het antwoord is: nee. Het maakt niet uit. Doe de ledlamp dus maar gerust uit als je even de hond gaat uitlaten. Tenzij je bang bent voor inbrekers natuurlijk.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 4/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Tekst: Jo Hermans

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Science