Aankomend weekend zullen honderden vrijwilligers afreizen naar het Schotse Loch Ness om een nieuwe poging te ondernemen het mythische monster te vinden. Drones met infraroodcamera’s zullen boven het meer vliegen en met een hydrofoon luisteren de enthousiastelingen naar ongebruikelijke onderwatergeluiden. Volgens de organisatoren gaat het om de grootste zoekactie naar ‘Nessie’ sinds 1972. Overigens is het dino-achtige wezen niet het enige waarvan veel mensen geloven dat hij bestaat. Drie minder bekende voorbeelden.
1) Stronsay Beast
In 1808 spoelde op een Schots eiland volgens verhalen een mysterieus langwerpig dier aan, met een lange nek en manen als die van een paard. Biologen die het karkas onderzochten, waren er echter duidelijk over: wat ooggetuigen hadden gezien was het restant van een reuzenhaai, aangevreten en in staat van ontbinding.
2) Mokele-mbembe
Rondom de Centraal-Afrikaanse Congo-rivier zou een prehistorisch dier genaamd Mokele-mbembe ronddwalen. Legendes over mythische dieren bestonden al in Afrika, maar pas begin twintigste eeuw doken beschrijvingen op van een dinosaurusachtig dier. Niet geheel toevallig de periode waarin steeds meer bekend werd over dino’s?
3) Jackalope
Toegegeven, weinig mensen geloven waarschijnlijk écht in zijn bestaan. Maar fascinerend is het idee van een konijn met een gewei wel. Volgens de legende woont hij in afgelegen gebieden in Amerikaanse staten als Wyoming en Colorado. Hij zou zijn gewei als wapen gebruiken en het geluid van menselijke stemmen kunnen nabootsen.
Dit is een kader uit het artikel ‘Monstermythe’ te vinden in KIJK 9/2018.
Meer informatie:
- YouTube: Verbergt de Britse overheid het Monster van Loch Ness?
- De Groene Amsterdammer: Cryptozoölogie – Verborgen beesten
- National Geographic: Loch Ness Monster Hunters to Try DNA Search? Get the Facts.
- Sputnik News: Mysterious ‘something’ spotted in the middle of Loch Ness
Tekst: Anouk Broersma
Beeld: University of Otago | Charles R. Knight, Public Domain, via Wikimedia Commons | Jonathan Cutrer/CC BY 2.0