Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Door technische problemen met het Orion-ruimtevaartuig stelt de NASA de bemande maanmissies opnieuw uit.
Het Artemis-programma van de NASA moet voor het eerst sinds de Apollo 17-missie in 1972 weer mensen op de maan zetten. Maar door technische problemen moet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de plannen opnieuw uitstellen.
In november van dit jaar had de Artemis 2-missie al van start moeten gaan. Hierbij zou een ruimtevaartuig met vier astronauten een rondje om de maan vliegen, zonder te landen. In januari stelde NASA die missie al uit naar september 2025. Nu maakt NASA-topman Bill Nelson bekend dat de vlucht pas in april 2026 kan plaatsvinden.
De Artemis 3-missie, waarbij astronauten wél zullen landen op de maan, stond oorspronkelijk voor eind 2025 op de planning, maar was al uitgesteld naar september 2026. Die verschuift nu zelfs naar 2027. Artemis 3 zal zowel de eerste vrouw als eerste niet-witte astronaut op de maan zetten.
Lees ook:
Ruimterace
De reden voor het uitstel van de maanlanding is nog steeds hetzelfde als in januari: de veiligheid van de bemanning. De NASA is namelijk nog druk bezig met het oplossen van technische problemen. Onder meer het hitteschild van het ruimtevaartuig Orion is nog niet sterk genoeg. Dat probleem werd ontdekt na de onbemande testvlucht (Artemis 1) in 2022.
De NASA is verwikkeld in een ruimterace met de Chinese ruimtevaartorganisatie, die plannen heeft om in 2030 astronauten op de maan te zetten. Nelson benadrukt dat de NASA ondanks de vertragingen nog steeds “ver voorloopt” op China.