Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Farmaceut Moderna heeft zijn onderzoek afgerond en gaat nu als eerste een vergunning aanvragen bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).
Zo’n twee weken terug kwamen de twee Amerikaanse farmaceuten Pfizer en Moderna met goed nieuws. Ze hadden allebei een vaccin tegen het coronavirus ontwikkeld dat in de derde fase van het onderzoek, de fase waarin het aan duizenden mensen wordt toegediend om de veiligheid en effectiviteit te testen, positieve resultaten liet zien.
Zo bleek het Pfizer-vaccin in een tussentijdse analyse een effectiviteit van 90 procent te hebben. Met andere woorden, als honderd mensen ermee worden gevaccineerd, zijn negentig daarvan beschermd tegen het coronavirus. Twee weken terug rondde Pfizer zijn onderzoek af; het maakte daarbij bekend dat de effectiviteit van het vaccin was opgeschroefd naar ruim 95 procent.
En nu meldt ook het farmaceutische bedrijf Moderna dat het zijn onderzoek heeft voltooid. Uit deze laatste resultaten is gebleken dat het vaccin een effectiviteit van 94,1 procent heeft. De farmaceut wil nu als eerste Europese toelating aanvragen bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA).
Lees ook:
Effectiviteit
Maar hoe testen de farmaceuten ook alweer de effectiviteit van zo’n vaccin? Dat legt Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie aan het Amsterdam UMC uit: “In een studie kreeg de helft van de deelnemers een nepmiddel (placebo) toegediend en de andere helft het vaccin. Het ging om grote groepen deelnemers (30.000-40.000). Daarna zijn de onderzoekers gaan wachten totdat er een aantal mensen COVID-19 hebben gekregen. Bij Pfizer waren dat er 170.”
Vervolgens is het team gaan kijken wie van deze mensen in welke groep zat. Van Egmond: “Stel dat het vaccin 100 procent beschermend was, dan zou niemand in de vaccin groep ziek geworden zijn (0) en zaten alle mensen in de placebo groep (170). Maar stel nou dat het helemaal niet beschermend was, dan zou de helft van de mensen in de placebo groep (85) en de helft van de mensen in de vaccingroep (85) zitten. Nu zaten 162 zieke mensen in de placebo groep en 8 mensen in de groep die gevaccineerd was. En als je dat uitrekent, is dat 95 procent bescherming.”
Bij Moderna is zo’n zelfde soort analyse gedaan en daaruit kwam een effectiviteit van 94,1 procent.
Vergunning aanvragen
Moderna heeft dus een vergunning aangevraagd bij de EMA en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), waarbij laatstgenoemde voorrang krijgt. De eerste 20 miljoen vaccins zijn voor de VS gereserveerd. De EMA hoopt voor Kerst de Moderna-vaccins te kunnen goedkeuren. De farmaceut produceert ondertussen wel al de vaccins, zodat het bedrijf direct na goedkeurig kan leveren.
Dan nog kan Nederland pas volgend jaar de eerste inentingen verwachten. Zo’n 3,1 miljoen vaccins zijn voor Nederland bestemd, zo schrijft de Volkskrant. En omdat iedereen twee inentingen nodig heeft, kunnen hiermee 1,55 miljoen Nederlanders worden gevaccineerd. Er zou een optie op 6,2 miljoen doses van het vaccin zijn.
Met Pfizer zou de Nederlandse overheid een contract hebben afgesloten dat neerkomt op 11,7 miljoen vaccins (ook hiervan hebben mensen twee shots nodig). Maar Pfizer heeft nog niet officieel een aanvraag ingediend bij de EMA. Waarom is niet bekend.
Bronnen: Moderna, de Volkskrant, NOS, Marjolein van Egmond
Beeld: 123RF