Is New Orleans nu wel opgewassen tegen orkanen?

KIJK-redactie

13 juli 2015 16:00

Precies tien jaar geleden zette de orkaan Katrina een groot deel van New Orleans onder water. Om herhaling te voorkomen, heeft de stad nu een verdedigingslinie van moderne dijken, sluizen en pompstations. Toch betekenen al die voorzieningen hoogstens uitstel van executie.

Het waren hartverscheurende beelden. Wanhopige gezinnen op de daken van houten huisjes. Een stormvloed die complete dijken verzwolg. Zwarte Amerikanen samengeperst op de tribunes van de Superdome. Opgezwollen lijken in het water. Een geplunderde supermarkt. Politieagenten die zonder aanleiding op burgers schoten. Een boot bovenop een huis. Katrina, een orkaan van de derde categorie, overdonderde New Orleans in augustus 2005. De gevolgen: 1900 doden, een schade van ruim 130 miljard euro en een geschokt land.

De Verenigde Staten hadden dan ook een gegronde reden om zich diep te schamen. Door deskundigen was al vaak voorspeld dat de lappendeken van slecht onderhouden dijken en gammele keermuren de ‘Big Easy’ niet adequaat zou beschermen. Bovendien waren de reddingsoperaties van de overheid een toonbeeld van knulligheid.

We zijn nu tien jaar verder en Amerika heeft in rap tempo iets ondernomen. Het US Army Corps of Engineers (inderdaad, een onderdeel van het leger) kreeg ruim 14 miljard dollar, oftewel 12,7 miljard euro, voor de aanleg van het Greater New Orleans Hurricane and Storm Damage Risk Reduction System, kortweg HSDRRS. Maar kan dat de stad inderdaad beschermen tegen toekomstige orkanen?

Dit is een fragment van een artikel te vinden in KIJK 8/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 16 juli tot en met 19 augustus.

Meer informatie:

Tekst: Teake Zuidema

Beeld: US Army Corps of Engineers


Meer Artikelen