Over een maand worden ze weer bekendgemaakt: de winnaars van de Nobelprijzen. Maar in de ruim honderdjarige geschiedenis van de prijzen waren ook de nodige mensen van wie het haast onbegrijpelijk is dat ze géén winnaar werden. Drie beroemde voorbeelden.
1) Dmitri Mendelejev
Het eerste beeld dat het woord ‘scheikunde’ bij je oproept, zou zomaar eens het periodiek systeem kunnen zijn. Niet verwonderlijk ook, want deze tabel waarop alle bekende elementen op een logische manier zijn gerangschikt, prijkt al tijden aan de muren van zo’n beetje elk scheikundelokaal. Toch werd de bedenker ervan, de Rus Dmitri Mendelejev, nooit beloond met een Nobelprijs.
2) Nikola Tesla
Hoewel Nobelprijzen niet vaak gaan naar mensen die je als ‘uitvinders’ zou betitelen, had Nikola Tesla er best eentje kunnen krijgen. Bijvoorbeeld voor zijn idee dat je radiogolven kon gebruiken voor draadloze communicatie. Die uitvinding bleek in 1909 inderdaad een Nobelprijs waard, alleen ging die naar de Italiaan Guglielmo Marconi en de Duitser Karl Ferdinand Braun.
3) Vera Rubin
De afgelopen jaren kwam haar naam talloze keren voorbij in discussies over de Nobelprijs: Vera Rubin. Wetenschappers én journalisten vonden het puur seksisme dat deze Amerikaanse sterrenkundige nooit was beloond voor de ontdekking van donkere materie, het mysterieuze spul waaruit bijna 85 procent van ons heelal lijkt te bestaan. Helaas mocht de campagne niet baten: Rubin overleed op 25 december 2016, zonder dat ze ooit een telefoontje uit Stockholm heeft gekregen.
Dit is het begin van het kaderverhaal ‘Nobelprijsverliezers’ te vinden in KIJK 10/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 september tot en met 18 oktober.
Tekst: Jean-Paul Keulen
Meer informatie:
- Nobelprijsnominaties
- YouTube: Interview Ben Feringa in College Tour
- Melk is goed voor… Nobelprijswinnaars?
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!