Waardoor smelt het ijs op de polen?

KIJK-redactie

31 augustus 2020 11:59

opwarming ijs

Hoe kan slechts 1 graad Celsius opwarming van de aarde leiden tot het smelten van het poolijs?

De temperatuur op aarde is sinds de industriële revolutie bijna 1 graad Celsius gestegen. Maar op de polen is het tientallen graden onder nul, schrijft Rob Roede. Hoe kan die ene graad opwarming dan tot het smelten van het poolijs leiden?

Lees ook:

Zee-ijs

Het antwoord op die vraag is voor de Noordpool anders dan voor de Zuidpool. Op de Noordpool varieert de temperatuur gedurende het jaar grofweg tussen -30 en +2 graden Celsius. In de zomer komt de temperatuur ongeveer drie maanden boven het vriespunt uit en neemt het oppervlak aan zee-ijs af. Over de lengte van die periode heeft een kleine verhoging van de temperatuur veel effect. Daar komt bij dat de Noordpool sneller opwarmt dan het wereldwijde gemiddelde: de temperatuur is er nu al ruim twee graden gestegen.

Aan de andere kant van de aardbol, op Antarctica, schommelt de luchttemperatuur jaarlijks tussen -65 en -25 graden Celsius. Het ijs smelt hier alleen aan de randen van de ijskap, waar landijs de zee op stroomt en honderden meters dikke ijsplaten vormt. Deze ijsplaten worden op sommige plaatsen van onderaf ‘aangevallen’ door warm water. Dat maakt ze dunner, waardoor gletsjers vanaf land weer makkelijker in zee stromen. Doordat de oceaan rond Antarctica al een graad warmer is geworden, is het smelten toegenomen en verliest de ijskap steeds sneller massa.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 12/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl

Tekst: Marlies ter Voorde

Beeld: Kathryn Hansen, NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Science