Picture Perfect: embryonaal handje

Laurien Onderwater

17 oktober 2022 09:00

handje

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een microscopenfoto van een gekkoklauw.

De Nikon Small World wedstrijd loopt al bijna een halve eeuw en viert alle soorten lichtmicroscopietechnieken. De inzendingen bevinden zich altijd op het snijvlak van kunst en wetenschap. Zo ook de winnende plaat van Grigorii Timin, werkzaam aan de Universiteit van Genève. We zien hier het embryonale handje van een Madagaskar reuzendaggekko (Phelsuma grandis).

Lees ook:

De foto bestaat uit honderden samengevoegde beelden – goed voor 200 GB aan gegevens – die Timin met een confocale laserfluorescentiemicroscoop maakte. Daarvoor moest de wetenschapper het gekko-embryo kleuren met een fluorescente vloeistof, en legde het sample vervolgens onder de laser die licht van één golflengte uitzendt. Hierdoor kreeg het 3 millimeter grote klauwtje deze kleuren. De zenuwen worden in het lichtblauw getoond, en de botten, pezen, ligamenten, huid- en bloedcellen in de warmere kleuren.

Bron: Nikon

Beeld: Grigorii Timin/Nikon Small World Photomicrography Competition

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Science