Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: reusachtige gipskristallen.
De Mexicaanse deelstaat Chihuahua heeft een geologisch wereldwonder. In de Naica-mijn bevindt zich namelijk een heel bijzondere grot: de Cueva de Los Cristales. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze 300 meter diepe holte gevuld met gipskristallen, ook wel seleniet genoemd. Sommige exemplaren zijn maar liefst 15 meter hoog en 1 meter dik. De enorme kristalformaties ontstaan in heet, mineraalrijk water dat uit vulkanische bronnen in de aardkorst omhoog borrelt.
In 2011 nam een onderzoeksteam de gipskristallen eens goed onder de loep en ontdekte toen dat ze tergend langzaam, bijna onmeetbaar, groeien. Dit betekent dat de metershoge formaties in de Naica-mijn behoorlijk oud zijn: ze hebben er 100.000 tot een miljoen jaar over gedaan om hun huidige afmetingen te bereiken.
Deze prachtplaat staat ook in het beeldverhaal ‘Grotesk mooi’ in KIJK 10/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 september tot en met 14 oktober.
Foto: Javier Trueba/MSF/SPL/ANP