Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: gekko’s in neonkleuren.
Wat te doen als je je verveelt? PhD-student David Prötzel besloot een uv-lamp te schijnen op de gekko’s die hij als huisdier hield. En tot zijn verbazing doken er neongroene strepen op aan de zijkant van hun lichaam en rondom hun ogen.
Vervolgens beschenen Prötzel en zijn collega’s meerdere van deze woestijngekko’s (Pachydactylus rangei) – met hetzelfde effect. Het resulteerde in een paper in Scientific reports.
Lees ook:
Uit het ei
Onder de fluorescentiemicroscoop ontdekten de onderzoekers kleine kristallen van guanine, een van de vier letters waaruit de DNA-code is opgebouwd. De korreltjes vonden ze in iridoforen, een bepaald type pigmentcellen dat de huidskleur mede bepaalt. De gekko’s beschikten over twee lagen iridoforen, waarvan de bovenste fluorescentie vertoonde.
Verder gloeiden de gekko’s die net uit het ei waren gekropen ook al. De fascinerende eigenschap zou dus tijdens de vroege ontwikkeling ontstaan.
Bronnen: Scientific reports, IFL Science
Beeld: David Prötzel