Picture Perfect: ijs tussen zes planken

Laurien Onderwater

05 november 2018 08:59

ijsberg doodskist

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een ijsberg met een opmerkelijke vorm.

Achttien jaar geleden brak een groot stuk ijs van het Ross-ijsplateau van Antarctica af, dreef de open zee op en brak kort daarna in meerdere stukken. Een van die stukken is een ijsberg in de vorm van een doodskist, zoals onderstaande foto – genomen door een astronaut aan boord van het ISS – laat zien. Het brok ijs heeft zijn opmerkelijke vorm gekregen door onder andere botsingen met andere ijsbergen.

Westenwinddrift

Dat de ijsberg überhaupt al zo lang ‘in leven is’ komt doordat hij drijft in de westenwinddrift: een zeestroom in de Zuidelijke Oceaan die oostwaarts om Antarctica loopt. Door deze stroming kan warm oceaanwater niet in de buurt komen, en daardoor smelt de ijsberg niet.

Maar nu – bijna twee decennia later – is het stuk ijs toch echt onderweg naar warmere wateren, meldt de NASA. Dat denkt de ruimtevaartorganisatie, omdat op de recent genomen foto van de ijsberg geen omliggende stukken ijs zijn te zien. Het duurt dan ook niet lang meer voordat het grote brok de pijp uitgaat. Tja, hij heeft alvast de juiste vorm aangenomen.

Bron: Live Science

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!