Picture Perfect: kwal gespot in de lucht

Laurien Onderwater

24 augustus 2020 08:59

Om je week goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: fotograaf legt een sprite vast.

Begin juli leek het alsof er een enorme, kwaadaardige kwal zweefde boven Mount Locke, Texas. Dit is een zogeheten jellyfish sprite, oranje-rode flitsen die direct na een blikseminslag ontstaan. Sprites duren enkele milliseconden; één keer knipperen met je ogen en je hebt het moment gemist. Op de avond dat fotograaf Stephen Hummel deze foto nam, had hij 4,5 uur aan beeldmateriaal opgenomen voordat hij de sprite vastlegde.

Lees ook:

sprite
De ‘kwallen-sprite’ in Texas die Stephen Hummel vastlegde.

Sprites ontstaan dus na een blikseminslag. De inslag verandert namelijk ook de elektrische eigenschappen van de atmosfeer hoog boven de onweerswolk – op 80 tot 100 kilometer hoogte. Hier ontstaat een soort ontstekingspunt dat razendsnel ontlaadt. De kleur van die ontlading is vaak rood, vandaar de naam red sprite. “Hoe krachtiger de storm en hoe meer bliksem er wordt geproduceerd, hoe groter de kans dat er een sprite ontstaat”, zegt Hummel.

Vanuit de ruimte zijn sprites ook waarneembaar:

sprite vanuit de ruimte
Sprites zichtbaar vanuit het internationaal ruimtestation ISS, vastgelegd door astronauten in 2015. © NASA

Bron: ScienceAlert

Beeld: Stephen Hummel

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!