Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een vervormde zonsverduistering.
Wat ons betreft verveelt een zons- of maansverduistering nooit. Elias Chasiotis zag een paar weken terug een wel heel bijzondere eclips. Op tweede kerstdag was er onder andere in Qatar een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Dus toen de zon langzaam boven de Perzische Golf opkwam, leek het alsof de ster uit twee delen bestond.
Picture Perfect: zonsverduistering als photobomb
Spiegeleffect
Als snel was de vergelijking met een paar duivelse hoorns gemaakt. De donkere cirkel aan de bovenkant van de rode zon is de maan, maar je ziet ook nog het begin van een cirkel aan de onderkant. Ook dat is de maan. Dit spiegeleffect wordt veroorzaakt door een zogeheten inversielaag, waarbij een warmere luchtlaag als een deken op een koudere laag ligt.
Doordat de twee lagen verschillende temperaturen hebben, hebben ze ook een andere brekingsindex voor licht. Het scheidingsvlak tussen de warme en de koude ‘deken’ gaat zich dan als spiegel gedragen.
Chasiotis noemde het de meest waanzinnige zonsopkomst die hij ooit had gezien. En dat geloven we meteen.
Bronnen: NASA, IFLScience (Instagram)
Beeld: Elias Chasiotis