Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: voor het eerst is een bedreigde diersoort gekloond.
Op de Noord-Amerikaanse prairies leefde lange tijd de zwartvoetbunzing, een marterachtige. Totdat mensen flink begonnen te jagen op zijn voornaamste bron van voedsel: de prairiehond. Dit leidde ertoe dat zowel de prairiehond als de zwartvoetbunzing met uitsterven bedreigd raakte. Vervolgens zijn beide zoogdiersoorten in gevangenschap gefokt en uitgezet in Noord-Amerika.
Lees ook:
Zwartvoetbunzing
Toch gaat het met de zwartvoetbunzing nog steeds niet erg goed. Er leven er 250 tot 350 in gevangenschap, en nog eens 300 bunzings zijn geherintroduceerd in het wild. Slechts zeven van de oorspronkelijke wilde dieren hebben zich voortgeplant. Daardoor is de genetische diversiteit niet heel groot met als gevolg dat de dieren vatbaar zijn voor ziektes. En dat bemoeilijkt de opleving van de soort.
Gelukkig hadden wetenschappers cellen ingevroren van de vrouwelijke zwartvoetbunzing Willa die in 1981 was gevangen en zeven jaar later stierf. Zij was niet verwant aan een van de ‘zeven stichters’ en daarom kan haar genenpoel voor de broodnodige variatie in de populatie zorgen.
Met Willa’s cellen en een eicel van een tamme fret (waar de celkern uit was gehaald) hebben onderzoekers dan ook voor het eerst een zwartvoetbunzing gekloond: Elizabeth Ann werd in december 2020 geboren. Het plan is meer bunzings te klonen die tegen 2025 kunnen worden uitgezet in het wild om zo de genetische diversiteit te vergroten.
En hoe ziet dat gekloonde bunzinkje er dan uit? Nou zo:
Bronnen: Live Science, CNET