Leven op een magneet

KIJK-redactie

14 september 2010 13:00

Gemiddeld eens in de 500.000 jaar wisselen de magnetische polen van de aarde van plek. Volgens wetenschappers zou een volgende poolomslag in aantocht zijn. Hoe gaat dat in zijn werk? En moeten we daar bang voor zijn?

Onze aarde is een grote magneet. Dat is maar goed ook, want zonder het aardmagnetisch veld zou er geen leven mogelijk zijn. Dit veld beschermt ons namelijk tegen de radioactieve straling van de zon. Daarnaast gebruiken dieren als walvissen, schildpadden, vogels en bijen het voor hun persoonlijke navigatiesysteem. En voordat gps het kompas overbodig maakte, was ook de mens ervan afhankelijk.

Net als bij een gewone staafmagneet, heeft de aarde een magnetische noord- en zuidpool – niet te verwarren met de geografische locaties op onze planeet. Op dit moment ligt het magnetische noorden op de Zuidpool en ligt de zuidpool van de aardmagneet op de Noordpool.

Dat is weleens anders geweest. Gemiddeld eens in de half miljoen jaar wisselen de polen namelijk van plek. De laatste poolomslag vond zo’n 780.000 jaar geleden plaats, dus statistisch gezien zijn we inmiddels ‘over tijd’. Betekent dat dat er een nieuwe poolomslag op handen is? En moeten we ons daar zorgen om maken?

Er zijn mensen die beide vragen volmondig met ‘Ja!’ beantwoorden, zoals de Belgische amateur-astronoom, publicist en doemdenker Patrick Geryl. Hij denkt dat de poolomslag al in 2012 zal plaatsvinden. Op www.howtosurvive2012.com kun je precies lezen welke rampen (aardbevingen, tsunami’s) ons volgens hem daardoor boven het hoofd hangen. Maar wie zich een beetje verdiept in de wetenschappelijke materie, komt al snel tot de conclusie dat het zo’n vaart niet loopt.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 11/2010, in de winkel van 24 september tot en met 21 oktober. De tekst werd geschreven door Hidde Tangerman.

Meer informatie:

Beeld: Gary Glatzmaier/UCSC