Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
We hebben er zes jaar op gewacht, maar dan heb je ook wat. Wat? Het grootste priemgetal dat tot nu toe is ontdekt.
Wiskundigen zijn er dol op: priemgetallen, getallen die alleen deelbaar zijn door 1 en door zichzelf. Denk aan 2, 3, 5, 7, 11… Er zijn oneindig veel priemgetallen, maar hoe groter de getallen, hoe lastiger het wordt om er eentje aan te wijzen.
Een ‘amateur-speurneus’ lukte het onlangs toch: hij ontdekte het grootste priemgetal tot nu toe. Het telt ruim 16 miljoen cijfers meer dan de vorige recordhouder – die onderzoekers in 2018 vonden.
Lees ook:
Geldbedrag
Het nieuw ontdekte getal luidt 2 tot de macht 136.279.841 min 1 en bestaat uit 41.024.320 cijfers. Het heeft de – niet zo catchy – naam M136279841 gekregen en behoort tot de mersennepriemgetallen. Deze hebben allemaal de vorm van 2^p-1, waarbij p – evenals het gehele getal – zelf ook een priemgetal is.
M136279841 is ontdekt door Luke Durant, een 36-jarige software-ingenieur, middels het Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) project. Duizenden mensen zijn aangesloten bij dit project en gebruiken speciaal daarvoor gedownloade software om priemgetallen te vinden. Sommigen doen dit al meer dan een decennium; Durant nog niet eens een jaartje.
De software-ingenieur ontvangt voor zijn ontdekking een geldbedrag van 3000 dollar.
Bronnen: New Scientist, Gizmodo
Beeld: Robert Brook/SPL/Getty Images