Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Hoe weet je nu of regen dat uit de lucht komt vallen zuur is? Door simpelweg je tong uit te steken en te proeven?
In de jaren tachtig was zure regen een van de grootste milieuproblemen die de mensen bezighield. Vooral ammoniak en stikstof- en zwavelhoudende stoffen, afkomstig van het verkeer en de intensieve veeteelt, verzuurden de regenwolken. Maar hoe weet je of de regen die uit de lucht komt vallen zuur is? Dat vraagt KIJK-lezer John zich af.
Lees ook:
Zure regen
Regen is van nature al een beetje zuur. Normaal gesproken is de pH-waarde ongeveer 6, bij zure regen ongeveer 4: dezelfde zuurgraad krijg je als je 10 procent van natuurlijk regenwater door azijn (met pH = 3) vervangt. Dat kun je proeven, maar dan moet je wel een flinke slok nemen.
Op de langere termijn kun je beter zien of er sprake is van zure regen. Zo kunnen veel planten en dieren slecht tegen zuur water en lost kalk erin op. In de jaren tachtig veroorzaakte de zure regen dan ook sterfte van bomen en vissen (hoewel bij sommige bossen de conclusie dat dit door zure regen kwam te snel getrokken werd), en tastte het gebouwen en kunstwerken van kalksteen aan.
Dankzij ingrijpende maatregelen om de uitstoot van zwaveldioxide en stikstofoxiden tegen te gaan, is de verzuring door neerslag inmiddels flink afgenomen – maar nog niet gestopt.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 2/2020.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl.
Tekst: Marlies ter Voorde