‘Je moet je juist blootstellen aan bacteriën’

KIJK-redactie

07 december 2017 10:59

remco kort

Zijn boek De microbemens gaat over de opmerkelijke overeenkomsten tussen mens en microbe. Remco Kort hoopt zijn lezers inzicht te geven in de rol van de microben én van de microbiologen.

Net als mensen blijken bacteriën te kunnen zien. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Het is een heel primitieve vorm van kijken. Bepaalde bacteriesoorten hebben één eiwitje dat hen in staat stelt om naar optimale lichtcondities toe te zwemmen. Ze zwemmen weg van blauw en ultraviolet licht, omdat dat schadelijk is voor hun cel; het kan onder meer het DNA beschadigen. Ze zijn voor hun stofwisseling afhankelijk van zonlicht, vandaar dat ze niet in het donker kunnen leven.

Centraal in je boek staat de interactie die microben met ons aangaan. Hoe raakte jij daarin geïnteresseerd?

Ik ben vanaf het begin betrokken geweest bij het onderzoek dat zich daarop toespitste. Bij TNO ontwikkelden we ecosysteempjes waarmee we de darmen nabootsten en waarin we de inwoners ervan, de darmmicrobiota, in stand konden houden. Op die manier kunnen we voor tal van industriële partijen allerlei vragen beantwoorden. Zo konden we bijvoorbeeld de invloed bestuderen van antibiotica en vezelrijke voeding op de darmmicrobiota, maar ook de invloed van de microben op allerlei medicijnen die we slikken.

Wat hoop je dat er bij de lezers van je boek blijft hangen?

Dat ze zien dat de infectieziekten, het kwade werk van de bacteriën en andere microben, eigenlijk de uitzonderingen zijn. Die zien we zo goed omdat ze acute infecties veroorzaken, waardoor het verband duidelijk is te leggen. Maar ik ben ervan overtuigd dat een tekort aan bacteriën een rol speelt bij sommige chronische ziektes, van allergieën tot stofwisselingsziektes zoals diabetes type II en obesitas. Maar dat is lastiger te zien, omdat die ziektes zich op een lange termijn ontwikkelen. Wat ik hoop is dat het boek bijdraagt aan bewustwording. Dus dat je inderdaad in gaat zien dat we op een heel eenzijdige manier met microben bezig zijn. Met het verdelgen en uitroeien van die bacteriën. Terwijl je je er juist aan moet blootstellen.

Dit is een fragment uit het interview te vinden in KIJK 1/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 14 december tot en met 17 januari.

Je kunt het artikel ook op Blendle (€) lezen.

Tekst: Jop de Vrieze

Meer informatie:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen