Reuzeninktvis trekt veel bekijks

Naomi Vreeburg

28 augustus 2018 13:22

reuzeninktvis

Het zal je maar gebeuren: drie heren troffen aan de zuidkust van Wellington deze enorme inktvis aan.

Kwallen die aanspoelen waarna het halve strand met de dieren ligt bezaaid: we kijken er nauwelijks nog van op. Maar je zult waarschijnlijk wel versteld staan als je een gigantische inktvis op het strand aantreft. Daniel, Jack en Matthew Aplin waren dan ook verbaasd toen ze dit dode gevaarte tegenkwamen in Nieuw-Zeeland.

Lees ook: Filmpje: onderzoekers vinden paars inktvisje

Reuzeninktvis

Het zou gaan om een reuzeninktvis (Architeuthis) die de broers na een potje duiken aan de zuidkust van Wellington vonden. Toen het dier werd opgemeten, bedroeg de lengte 4,2 meter. Echter, zo merkt Auke-Florian Hiemstra, bioloog bij Naturalis die alles weet over inktvissen op, lijkt het alsof de tentakels niet zijn gevonden. Op de foto hierboven zie je de acht armen van het dier, maar reuzeninktvissen hebben ook nog eens twee tentakels. Deze tentakels verdubbelen vaak de lengte van het gevonden lichaam. De precieze grootte die dit dier had is dus niet bekend.

“In Naturalis hebben we een reuzeninktvis die met zijn tentakels uitgestrekt wel 7 meter is – schatten we,” mailt Hiemstra, “en hebben ze in het Natural History Museum in Londen een reuzeninktvis van wel 9 meter. Het gaat hier niet eens om een volgroeide reuzeninktvis, maar om een jong volwassen exemplaar.”

En alsof dit nog niet gigantisch genoeg is, bestaan er nog grotere inktvissen: de kolossale inktvissen (Mesonychoteuthis hamiltoni). “Van deze inktvissen zijn eigenlijk alleen nog maar kleintjes gevonden”, vertelt Hiemstra. “Maar men denkt dat ze wel 14 meter kunnen halen.” Van de reuzeninktvis weten we echter meer dan van zijn grote ‘neef’, omdat dit dier over de hele wereld wordt gevonden. De kolossale inktvis vind je alleen rond de zuidpool.

Heat shock

Hoe het komt dat dit dier overleed en aanspoelde, is niet bekend. Het komt echter wel vaker voor dat reuzeninktvissen worden aangetroffen op stranden. “Als de dieren in ondiep water terechtkomen, krijgen ze vaak een heat shock”, mailt Hiemstra. “De diepzee is enorm koud en het verschil met het oppervlaktewater is meestal zo groot dat ze daar niet tegen kunnen.”

Hoewel we de foto’s van het beest prachtig vinden, kijken we toch liever naar beelden waarop de dieren levend in het water zwemmen.

Bronnen: Livescience, ScienceAlert

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!