Het riool als verklikker

KIJK-redactie

03 februari 2021 09:00

riool KIJK 3-2021

Verborgen in het riool zweeft er van alles in het water: medicijnen, drugs en virussen. Onderzoekers speuren in watermonsters om al die interessante stoffen en deeltjes in kaart te brengen.

Het riool is het afvoerputje van de samenleving. In grote ondergrondse buizen stroomt het water dat wij doortrekken naar rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s), waar het zoveel mogelijk wordt gezuiverd. Hiervoor zijn roosters nodig die het grotere restafval – dat helaas ook in het riool terechtkomt – tegenhouden, en bacteriën die het organische materiaal uit onder andere onze plas en poep afbreken.

Maar onzichtbaar voor het blote oog voert het ondergrondse buizennetwerk nog veel meer mee. Tegenwoordig zijn er met chemisch en biologisch onderzoek duizenden stoffen in het riool op te sporen. Ze vormen een soort vingerafdruk van de gebruikers. Wetenschappers weten hierdoor precies welke medicijnen en drugs we gebruiken, maar ook op welke plekken virusinfecties toenemen. En niet alleen wetenschappers, ook de politie, de zorg en zelfs natuurbeschermers kijken steeds vaker naar de uitkomsten van onderzoek naar het riool. Is het riool de ultieme verklikker?

Dit is het begin van het artikel ‘Het riool als verklikker’ te vinden in KIJK 3/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 februari tot en met 17 maart.

Meer informatie:

Tekst: Pauline van Schayck

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Science