Een schoonheidsslaapje doen werkt écht

Laurien Onderwater

18 mei 2017 16:00

schoonheidsslaapje

Zweedse onderzoekers hebben het effect van slaaptekort op je aantrekkingskracht onderzocht en de resultaten liegen er niet om.

“Tijd voor mijn schoonheidsslaapje!” Misschien dat je zelf niet op die manier het naar bed gaan aankondigt, maar andere mensen zeker wel. Het werd altijd als een fabeltje afgedaan, maar dat klopt volgens deze Zweedse onderzoekers niet. Zij beweren dat een schoonheidsslaapje je er wel degelijk mooier doet uitzien.

Slaapkoppen

Om tot deze conclusie te komen, hadden de onderzoekers 25 mannen en vrouwen gevraagd om (zonder make-up) op de foto te gaan. Bij de eerste fotosessie hadden de deelnemers twee nachten lang gemiddeld 8 uur per nacht geslapen. Terwijl ze bij de tweede fotosessie maar 4 uur per nacht mochten slapen.

Een groep van 122 vreemden moesten vervolgens de foto’s beoordelen op een aantal punten: aantrekkelijkheid, gezondheid, vermoeidheid en betrouwbaarheid. In alle categorieën, behalve betrouwbaarheid, werden de ‘slaperige’ foto’s het slechtst beoordeeld.

Uit de resultaten bleek ook dat mensen contact zouden vermijden met sleepy heads, om de kans op eventuele gezondheidsrisico’s (slaapkoppen zien er sneller ziek uit) en slechte sociale interacties te verkleinen. Een schoonheidsslaapje is dus geen fabeltje maar helpt je om gezonder, aantrekkelijker en socialer over te doen komen.

Dicht-bij-mijn-bed-show

Volgens Gerard Kerkhof, van de Universiteit van Amsterdam en de Nederlandse vereniging voor Slaap- Waakonderzoek, zijn de resultaten niet heel verrassend. “Er is al vaker onderzoek naar verricht, maar deze studie bevestigt wel in een geheel andere setting wat die andere studies ook al beweerden: de hoeveelheid slaap die je in een nacht krijgt, is heel bepalend voor hoe je eruitziet.”

In tegenstelling tot veel andere onderzoeken is dit juist níet een ‘ver-van-mijn-bed-show’. De resultaten zijn namelijk van toepassing op iedereen. “Eerste indrukken zijn enorm bepalend en worden in een split second gemaakt, denk maar eens aan een sollicitatiegesprek”, zegt Kerkhof. “Dan wil je er natuurlijk op je best uitzien en gezond overkomen. En daar gaat dus een goede nacht slaap aan vooraf.”

Bronnen: Royal Society Open Science, BBC News, Busines Insider