Drie keer wetenschappelijk bij elkaar blijven

KIJK-redactie

30 december 2017 10:00

relaties

Bij het vinden en veroveren van Mrs. of Mr. Right kun je beter vertrouwen op de nieuwste inzichten uit de biologie, de psychologie en zelfs de wiskunde. Wetenschappers zijn namelijk op zoek naar hét geheim van de succesvolle liefdesrelatie. Maar de kans van slagen van relaties is al langere tijd een geliefd onderzoeksonderwerp. Drie voorbeelden.

1) Turven

Wiskundige James Murray en psycholoog John Gottham ontwikkelden in de jaren negentig een model om de kwaliteit van relaties te beoordelen op basis van de manier waarop partners vragen beantwoorden. Ze turfden positieve signalen zoals grapjes en glimlachen, én negatieve signalen zoals spot. In stabiele huwelijken bleek de verhouding positief-negatief minstens 5:1.

2) Wiskundige formule

Steven Strogatz ontwikkelde een wiskundige formule die de kans dat een relatie stukloopt voorspelt. Neuroinformaticus Natalia Bielczyk voegde de reacties van partners toe aan zijn model. Stellen die minder primair op elkaar reageerden, bleken vaker ruzies bij te leggen en liepen minder risico op een relatiebreuk. Kortom, even nadenken voor je wat zegt en rustig blijven does it.

3) Hersenactiviteit

Antropologe Helen Fisher en neurowetenschapper Lucy Brown constateerden dat succesvolle koppels in elkaars bijzijn minder activiteit vertoonden in hersengebieden die samenhangen met negatieve oordeelsvorming en persoonlijke identiteit. Volgens hen duidt dit op het vermogen kritiek te matigen en de ander belangrijker te vinden dan jezelf.

Dit is een kader uit het artikel ‘Sexy science’ te vinden in KIJK 2/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 januari tot en met 21 februari.

Tekst: Mariëlle Jansen

Beeld: 123RF

Meer informatie:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer.


Meer Nieuws