Australische wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om sigarettenpeuken toe te passen bij het maken van bakstenen.
Uitgedrukte sigarettenpeuken zijn bijna niet weg te denken uit het straatbeeld. Maar Australische wetenschappers hebben een oplossing gevonden voor dit wereldwijde rommelprobleem. Zij stellen dat de rondslingerende peuken goed van dienst kunnen zijn bij het maken van bakstenen.
Energiebesparend
Volgens wetenschappers van de Royal Melbourne Institute of Technlogy (RMIT) werken uitgerookte peuken energiebesparend bij de productie van bakstenen. Door deze toe te voegen in het productieproces wordt er 58 procent bespaard op het energieverbruik.
De van opgerookte sigaretten gemaakte bakstenen waren bovendien niet slechter van kwaliteit. Sterker nog: de kwaliteit van bakstenen ging er zelfs op vooruit. Deze waren namelijk lichter en hadden betere isolatie-eigenschappen.
Oplossing
De onderzoekers zochten al jaren naar een praktische oplossing voor rondslingerende sigarettenpeuken. Zij stellen dat dit hard nodig is, aangezien er jaarlijks 6 biljoen (6.000.000.000.000!) peuken worden geproduceerd, waarvan een groot deel op straat belandt.
Naar verwachting neemt dit aantal de komende tien jaar alleen maar fors toe. Maar gelukkig weten we er nu raad en kunnen we weggegooide sigarettenpeuken gebruiken om huizen te bouwen.
Eerder werd al geopperd om de sigarettenpeuken te gebruiken als energieopslag.
Bronnen: ScienceDirect, Gizmag